vineri, 30 martie 2012

Statistica alarmanta. 40% dintre copiii romani sunt supraponderali. Cauza principala: saracia.


Specialistii "Institutului Parhon" trag un semnal de alarma. Peste 40% dintre copiii romani sunt supraponderali. In unele cazuri, este vorba despre inconstienta parintilor, care le dau dulciuri si grasimi fara nicio regula.
Sunt insa foarte multe situatii in care pacientii provin din familii sarace, in care nu se pune problema unei alimentatii echilibrate.Este si cazul unui baiat din Botosani, care a fost luat de doua ori de Protectia Copilului, dupa ce ajunsese sa cantareasca aproape 100 de kilograme.Gabriel are acum 10 ani dar a fost luat in evidente din 2008. Atunci cantarea 97 de kilograme. De 5 ori mai mult decat ar fi fost normal. Dupa doi ani de ingrijiri a reusit sa slabeasca aproape 40 de kilograme, urmand o dieta stricta.
Apoi, mama sa, care initial l-a abandonat in spital, in stare grava, unde fusese internat cu o tulburare a glandelor endocrine, a vrut sa il ia inapoi. Gabriel nu putea merge mai mult de 10 metri, iar cel mai mic efort il epuiza.
Dupa ce s-a intors in familie, baiatul s-a ingrasat din nou, ajungand la 70 kg, astfel incat a fost preluat din nou de Protectia Copilului.
Trei frati din Deva trec prin aceeasi drama. Provin dintr-o familie saraca, cu un venit de 200 de lei lunar. Parintii lor nu le pot asigura o alimentatie echilibrata, cu legume proaspete, fructe, peste sau carne de vita.
La doar 7 ani, Madalina cantareste 85 de kilograme. Sora ei mai mica, Denisa, are 42 de kilograme, la fel fel si mezinul Andrei. Numai ca el are doar trei ani.
Parintii nu au posibilitatea sa ii duca la un medic specialist pentru a urma un tratament.
Cu un tata somer si o mama casnica, fratii mananca paine alba, biscuiti, orez si cartofi, alimente cu un indice glicemic foarte ridicat.
Parintii privesc neputinciosi cum de la o zi la alta copiii devin tot mai dependenti de ei. Obosesc, nu se pot imbraca sau incalta singuri, iar in parc sunt deja ocoliti de cei de varsta lor.
Specialistii spun ca orice crestere anormala in greutate a unui copil trebuie sesizata in cel mai scurt timp.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu