duminică, 17 iunie 2012

Clătitele clasice


Clătitele sunt unul dintre cele mai rapide deserturi(sau aperitive) şi tocmai de aceea au devenit extrem de populare. Simplu de realizat, din ingrediente care se regăsesc în orice frigider, clătitele sunt un suport excelent pentru aproape orice tip de umplutură, dulce sau sărată.
Reţeta lor primară conţine apă (şi/sau lapte), ouă, făină, unt sau ulei, sare. Însă, ca orice lucru simplu, clătitele se pot complica după preferinţă. Totuşi, pentru a obţineclătite reuşite – ca formă, consistenţă şi gust – trebuie evitate excesele de orice tip.
Cea mai frecventă greşeală care se face la realizarea clătitelor este faptul că mulţi se concentrează asupra clătitei, în încercarea de a o face mai bună, în loc să atribuie această atenţie excesivă asupra umpluturii. Sfatul nostru este să faceţi exact pe dos.
Pentru că cele mai bune clătite sunt cele care respectă regulile de bază. Iar clătita umplutură aşteaptă.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 min (plus 30)
clatiteIngrediente:
  • 125 grame de făină (1 pahar)
  • 2 ouă
  • 120 ml lapte (o jumătate de pahar)
  • 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
  • 30 grame unt topit (2 linguri)
  • 2 linguriţe zahăr ( doar pentru umpluturi dulci)
  • puţină sare (un sfert de linguriţă)
  • câteva linguri de ulei pentru prăjit
Preparare:
  1. Amestecaţi ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugaţi treptat laptele şi apa. La final adăugaţi sarea şi untul şi amestecaţi până când obţineţi un aluat subţire şi cremos.
  2. Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute.
  3. Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată - la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
  4. După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
  5. Continuaţi la fel cu celelalte clătite.
Clătitele se servesc calde, rulate sau pliate (în patru), cu umpluturi dulci sau sărate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu